Fakta

BOGLINATORPET

Indelningsverket, ca 1690-1901, infördes av Karl XI när han insåg hur dåligt Sveriges försvar var. Indelningsverket är en äkta svensk skapelse. Ingen motsvarighet finns i världen.

Indelningsverket innebar under äldre tid, uppsättandet och underhållet av befäl och manskap vid armen och flottan. Man hade alltså alltid bestämda personer till försvarets förfogande.

Under de drygt 200 år som indelningsverket existerade hann ca. 10 soldatgenerationer avlösa varandra.

Nr. 12 Östergötlands Båtmans-kompani under Karlskrona station bildades 1686. Båtsmanshållets uppgift var att skaffa och underhålla båtsmän till flottans fartyg. Karl XI flyttade flottans huvudstation från Stockholm till den nya staden Karlskrona.

Kompaniet bestod av 194 man och Östkinds Härad var anslaget till båtmanshållet. Soldattorpen lades ofta vid en landsväg där det var lätt att båda upp och ha soldaten till hands. Torpet skulle uppföras av roten och bestå av stuga med förstuga, fähus med loge och lada.

Boglinatorpets förste båtsman, Erik Nilsson Boglina, är datumet 1714 det enda vi har, senaste båtsmannen Gustaf Adolf Carlsson Boglina verkade mellan 1880-1891. Däremellan har 10 båtsmän verkat. Båtsmansroten vakanssattes 1891 och därefter tillsattes ingen ny båtsman.

Vid en s.k hemvändardag i Ö.Stenby kyrka söndagen den 7 augusti 1994 invigdes kyrk -och hembygdsstugan Boglinatorpet. Torpet ligger på kyrkslätten invid Ö.Stenby kyrka - på samma plats där det fram till början av 1940-talet låg ett kyrkstall. På denna plats har det dock inte alltid legat. Huset har flyttats en gång tidigare. Ursprungligen då det fungerade som båtsmanstorp låg det c.a 150 meter öster om kyrkan.

Det gamla båtsmanstorpet fungerade tidvis som krog. Det kan man läsa i Ö.Stenby sockenstämmoprotokoll från den 3 maj 1778, som lyder "tillspordes allmogen av kronolänsman Åhlund, om något oljud och oväsen med trätor, eder och slagsmål voro förövade på krogen hos båtsman Boglina härstädes nära kyrkan vartill ingen svarade eller angav något, varför de blevo för denna gång vederbörligen varnade samt att taga sig till vara för överträdande av hans Majestät nådiga förordning om brännvins brännande m.m"

Båtsmanstorpet kom i privat ägo i början av 1930-talet av handlaren Karl Andersson, han plockade med det och placerade det i sin trädgård och blev klart till hans 50-årsdag 1934.

Vid hemvändardagen den 8 Juni 1992 skänktes torpet till Ö.Stenby församling av den senaste ägaren Lars-Göran Arvidsson m. familj. Sedan följde mycket arbete med olika myndigheter, men till slut kunde torpet plockas ned och märkas upp och flyttas till den plats som bestämdes av församlingsborna vid hemvändardagen den 13 juni 1993.

Den 17 september 1993 togs första spadtaget av kyrkstämmans ordförande Sven Hannell. Arbetet utfördes delvis om ALU-Projekt. Många, både sockenbor och andra skänkte material och inventarier - målade och planterade. Det var liv och rörelse kväll efter kväll. Så kom den stora dagen då torpet skulle invigas den 7 Augusti 1994.

Invigningen skedde med pompa och ståt med många tal och lyckönskningar. Frälsningsarmén spelade och Greve Magnus Stenbocks Caroliner i tidstrogen mundering avfyrade kanonsalut.

Boglinatorpet är tänkt att vara samlingspunkt för församlingen och bygden. Den 1 augusti 1995 bildades Boglinatorpets vänner som ansvarar för drift och underhåll.

Varje år arrangeras midsommarfest här och föreningen har sitt årsmöte med sill och potatis tillsammans med någon underhållning. Vid Alla Helgons Dag serveras kaffe med våfflor.

Till sist den store initiativtagaren till Boglinatorpet är Bengt Appelgren, utan hans stora insats har nog inte torpet stått här idag.

Föreningen hade vid årskiftet 56 årsmedlemmar och 24 ständiga medlemmar.

Medlemsavgiften är f.n. 100:- / år för enskild medlem och 150:-/år för familj.
Ständig medlem betalar 1.000:- för enskild och 1.500:- för familj.

Det går också att hyra torpet 100:- / tillfälle. Kontakta Lars-Göran Arvidsson, 073 323 62 70

Plusgiro 67 11 18-8


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)